Přejít k hlavnímu obsahu

Letecké muzeum Deštná

Expozice představuje československé letce, kteří bojovali za druhé světové války i rozvoj civilní a vojenské aviatiky především na jihu Čech. Osudy řady legend našeho letectví, ale i některé dříve opomíjené Jihočechy, kteří v letectví dosáhli mimořádných úspěchů, představuje nejen fotodokumentace, ale i autentické předměty z jejich pozůstalosti.
Ve vstupní hale stojí kopie protiletadlového krytu vytvořeného z pytlů naplněných pískem, kde jsou zavěšeny dobové fotografie. Ve vitrínách jsou umístěna vyznamenání a označení z uniforem. Navazující pietní místnost připomíná jména a životní příběhy všech padlých československých válečných letců. Místnosti vévodí obří snímek britského válečného hřbitova v Brookwoodu, kde jsou pochovány desítky československých válečných letců. Pod fotografií symbolicky stojí československý válečný náhrobek, kolem kterého je rozmístěna prsť z jednotlivých hrobů našich letců.
Základ další části expozice tvoří sbírky klubu, ale také dary či zápůjčky.
Návštěvníci mají možnost vidět řadu unikátů, například část letounu Messerschmitt Me-109, který havaroval na jihu Čech v dubnu 1945, údajně po sestřelu americkým hloubkařem. K vidění je motor, reduktor a menší fragmenty. Dále motor z Bf 109, který byl nalezen v okolí Veselí nad Lužnicí. Vystavena je také unikátní směrovka z Heinkla He-219 Uhu vyrobená v Suchdole nad Lužnicí (jediná známá v Evropě s kamufláží z jara 1945). Dále zde jsou exponáty ze zahraničních expedic klubu, jako např. prostřelená tlaková nádoba ze Spitfire Sgt Karla Pavlíka, ve kterém zahynul 5.5.1942 nedaleko belgického města Ypres, nebo trosky B-24 Liberatoru PP-Y, v němž 1. ledna 1945 zahynula osmičlenná československá osádka 311. bombardovací perutě na ostrově Hoy na severu Skotska. Na figurínách jsou instalovány dobové uniformy a letecké kombinézy.
Rozlehlý bývalý kinosál je věnovaný československému sportovnímu i armádnímu letectví a vojenským tradicím nedávno zaniklého 153. jindřichohradeckého záchranného praporu. Kromě zavěšeného kompletního větroně Šohaj jindřichohradeckého aeroklubu, jsou dominantními exponáty fragmenty vojenských letadel MiG-15 a MiG-19 a Su-7 (zapůjčil pan Petr Pokorný z České Olešné).
V projekčním sále pro 60 lidí se promítají historické i současné dokumentární filmy s leteckou tematikou, jejichž nabídku doplnily dokumentární filmy, pořízené členy Klubu historie letectví Jindřichův Hradec během 13 zahraničních expedic po stopách československých válečných letců, či během dokumentační práce mapující příběhy čs. letců.
Letecké muzeum v Deštné tak, jak je koncipováno, má nadregionální význam. Lze tedy očekávat, že přiláká řadu zájemců a přispěje tak k dalšímu rozvoji cestovního ruchu v této části našeho kraje. Právě válečným letcům mnoho dlužíme, a tak Letecké muzeum v Deštné je i poděkováním za jejich statečnost.
Budoucnost:
Expozice bude postupně doplňována a obměňována. Spoléháme také na některé návštěvníky a věříme, že nás budou kontaktovat a předměty nám na nějakou dobu zapůjčí, darují nebo odprodají. Klub uvažuje i o koupi dalších exponátů.
Deštná
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:+420 384 384 231
E-mail:leteckemuzeum@destna.cz
Webové stránky:http://www.leteckemuzeum.destna.cz
Poznámka:Provoz muzea<br />
Muzeum je otevřeno<br />
v sezoně (1.5.-30.9.) denně kromě pondělí<br />
na jaře (1.4. - 30.4.) pouze víkendy<br />
od 9,30 do 17,00 hod.<br />
v ostatní době na objednávku.<br />
Autobusové výpravy vždy na objednávku.<br />
na tel. čísle: 721 415 581 <br />
nebo tel. číslech MěÚ Deštná: 384 384 231, 384 384 291.<br />
<br />
Prohlídka individuální

Adresa

Náměstí Míru 61
Deštná
Okres: Jindřichův Hradec

Kategorie

Prostory › Muzeum