Přejít k hlavnímu obsahu

Muzeum koněspřežné dráhy Bujanov

Toto malé muzeum bylo otevřeno v létě roku 1995 v těsné blízkosti dodnes zachovalé staniční budovy, v objektu bývalého strážního domku. Vzniklo díky aktivitě Obecního úřadu v Bujanově, ve spolupráci se Spolkem pro uchování koněspřežky a Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích. V bujanovském muzeu koněspřežné dráhy lze nalézt informace o historii této unikátní technické památky, jež vznikla v první polovině 19. století. Byla první na evropském kontinentě a spojovala České Budějovice s Lincem. V muzeu se rovněž nacházejí dokumenty o dochovaných objektech na území okresu Český Krumlov.
Muzeum je otevřeno o víkendech od května do října v 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hodin. Návštěvu v jiném termínu lze domluvit na Obecním úřadě v Bujanově. Od roku 1997 probíhají v Bujanově každý rok v polovině července Koláčové slavnosti.
Muzeum koněspřežky v Bujanově získalo v roce 1998 dva hmotné exponáty. Jedná se o maketu bývalé konězpřežní stanice v Bujanově, která ji zobrazuje v podobě, jakou měla v době provozu. Na zhotovení bylo použito finančních prostředků PHARE. Dalším exponátem je replika kolejového svršku konězpřežní tratě o délce cca 25 m. Při její stavbě bylo použito původních kamenných stoliček, které byly nalezeny při rekonstrukci železniční tratě v Bujanově v říjnu roku 1998. Exponát byl vybudován před budovou muzea za vydatné pomoci zaměstnanců železničního stavitelství, oddílu České Budějovice
/zdroj:www.bujanov.cz/
Bujanov
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:+420 380 327 054
Webové stránky:http://www.bujanov.cz/informace-o-obci/blizke-okoli
Poznámka:Provozní doba:<br />
květen – říjen:<br />
sobota – neděle: 9:00 – 16:00 hodin<br />
<br />
Vstupné:<br />
Děti do 15 let 5 Kč Dospělí 15 Kč

Adresa

Bujanov
Okres: Český Krumlov

Kategorie

Prostory › Muzeum