Přejít k hlavnímu obsahu

Soběslavská chasa mladá

Folklórní taneční a hudební soubor Soběslavská chasa mladá vznikl na přelomu let 1989/1990 se současným názvem Soběslavská chasa mladá a spadal pod Obec baráčníků. Byl založen tehdejšími maturanty gymnázia a členkami dětského tanečního souboru. V roce 1992 se osamostatnil a stal občanským sdružením. Během dvanácti let činnosti jím prošla necelá stovka členů, přičemž k největší obměně členské základny došlo v roce 1997. Soubor má v současné době kolem 20 členů. Kapelu tvoří 6 hráčů na lidové nástroje (klarinet, flétna, housle, harmonika, basa a vozembouch).

Cílem a posláním je prezentace historie, kultury, krojů, lidové hudby a tanců národopisné oblasti soběslavských blat a jejich okolí, kozácka, propagace města Soběslavi, udržování, podpora, oživení a šíření lidového umění, tradic a zvyků. V jejich duchu každoročně s velkým úspěchem pořádá Staročeský bál, provádí stavění máje na soběslavském náměstí, či velikonoční řechtání a koledování s koňským potahem. Účastní se různých kulturních a společenských akcí v blízkém i dalekém okolí. Svá vystoupení , v nichž se snaží ukázat, jak se obyčejní lidé dříve bavili, jaké písně si zpívali a jak se dokázali po těžké práci na jihočeské vesnici radovat a tancovat, předváděl již na mnoha územích České republiky, v sousedních státech a také před televizními kamerami. Mezi největší úspěchy patří každoroční vystupování na Jihočeském folklorním festivalu v Kovářově a na dožínkových slavnostech v Doudlebech u Českých Budějovic, kde vždy překvapí s uceleným a zajímavě pojatým pásmem, ve kterém nechybí tanec, zpěv a v neposlední řadě i divadelní prvky. Nesmí se zapomenout i naše rodáky, a proto soubor v období Vánoc pořádá vystoupení pro potěšení, zábavu a vzpomínky na staré časy.

Náměty pro činnost čerpá soubor z předávaných zkušeností, informací od žijících pamětníků a lidového vyprávění, muzejních sbírek a starých knih. Velkým přínosem a zdrojem informací je spolupráce s dlouholetou pracovnicí národopisného muzea v Soběslavi, etnografkou a choreografkou paní Věnceslavou Prokešovou.

Soubor nabízí lidová hudební a taneční vystoupení pro jakoukoliv událost, či spolupráci při pořádání kulturních akcí všeho druhu. Máte-li zájem s námi spolupracovat, kontaktujte nás a my se s Vámi budeme rádi podílet na jakékoliv kulturní akci.
Soběslav
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Ladislav Moravec
Mobil:+420 603 253 782
E-mail:info@chasamlada.info
Webové stránky:http://www.chasamlada.info

Adresa

Palackého 67/I
Soběslav 392 01
Okres: Tábor

Kategorie

Um. skupina › Hudební
Um. skupina › Taneční