Přejít k hlavnímu obsahu

Podkova - Divadelní společnost Jihočeského folklorního souboru Kovářovan

Divadelní aktivity v Kovářově nelze přesně určit, ale již v roce 1880 byl divadelní sál v hospodě „U Šimečků“. V tomto období zde kromě ochotníků hrál divadlo i studentský kroužek, jehož zakladatelem byl profesor Čeněk Holas (slavný sběratel českých lidových písní), členem a později i vedoucím byl profesor Čeněk Zíbrt (slavný český kulturní historik). V tomto kroužku také hrála jako mladá studentka i Emilie Věnceslava Jindřiška Kittlová, která se později proslavila jako světoznámá operní pěvkyně Ema Destinnová.


Ochotnická činnost byla v Kovářově přerušena v roce 1957 Ostrovského hrou „Nemá kocour pořád posvícení“. Z bohaté divadelní tradice se dodnes zachovala opona, jenž byla v roce 1982 zrestaurována a tvoří výzdobu zasedací síně kovářovské radnice.


Podkova

V roce 2000 divadelní tradice v Kovářově znovu ožila po 43 leté odmlce díky Jihočeskému folklornímu souboru Kovářovan, kdy při tomto souboru vznikla Divadelní společnost Podkova. Jejími zakladateli jsou vedoucí Kovářovanu manželé Milan a Pavla Škochovi. V prosinci 2000 se divadelníci poprvé představili publiku v kovářovském kinosále s komedií Zapomenutý čert, která měla velký úspěch a zcela naplnila kovářovský kinosál, stejně jako další hry uváděné v premiéře každou zimu.


První hru napsali manželé Škochovi na motivy pohádky Jana Drdy Zapomenutý čert. Další hry již vycházely z autorské dílny této manželské dvojice a Podkova se každoročně představila s novou premiérou. Domovskou scénou Podkovy je kovářovský kinosál, ale herci navštěvují na pozvání i další místa a s úspěchem se také účastní i krajské postupové přehlídky ochotnických divadel v Trhových Svinech.


Převážnou většinu ochotníků tvoří členové folklorního souboru Kovářovan, kteří i touto cestou chtějí přispívat k udržení a rozvoji lidových tradic.
Domovskou scénou této divadelní společnosti je kovářovský kinosál, ale herci navštěvují na pozvání i další místa.
Kovářov
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Milan Škoch
Mobil:+420 604 692 062
Webové stránky:http://www.kovarovan.cz

Adresa

Kovářov 398 55
Okres: Písek

Kategorie

Um. skupina › Divadelní