Přejít k hlavnímu obsahu

Ladislav Šotek

Na klavír jsem se začal učit v pěti letech u táborského regenschoriho Josefa Harta. pak mě krátce učil ředitel hudebky pan Kopecký a dirigent orchestru Bolech pan Štěpáneki. V roce 1956 jsem se začal učit u Emila Vacka, absolventa pražské varhanní konservatoře ze třídy prof Wiedermanna a ředitele táborské LŠU. Mimo klavíru mě učil varhany a harmonii. Vedle stupnic, akordů, etud Czerného a Cramera, Smetanových polek, Griega, Rachmaninova a dalších přednesových skladeb rád vzpomínám na společnou čtyřruční hru Dvořákových Slovanských tanců a některých Mozartových a Bethovenových synfonií. Protože jsem nemohl studovat varhanní konservatoř, má výuka u pana Vacka pokračovala i po nástupu do zaměstnání v roce 1960 a naše setkávání bylo i v několika dnech týdne při mých volných dnech turnusové služby. V roce 1965 při pořízení prvních varhan do obřadky táborské radnici jsme společně zajištovali doprovod svateb. Po jeho smrti v roce 1972 jsem pokračovál sám. V letech 1970 - 1985 bylo průměrně 10 až 15 obřadů za sobotu, nejvíce jsem v jedné sobotě odehrál 19 svateb. Protože hraji až do současnosti blíží se počet odehraných svateb na táborské radnici k počtu 10 000.

Na varhany jsem začal hrát v táborském a klokotském kostele jako student v roce 1957 a pokračoval jsem i od roku 1960 při svém zaměstnání jako výpomocný varhaník.
Od 1.srpna 1985 po smrti klokotského varhaníka pana Františka Vlčka jsem stálým varhaníkem tohoto kostela na Klokotech a od roku 1991 po smrti regeschoriho pana Josef Harta i hlavním varhaníkem táborského děkanského kostela. Hraji při bohoslužbách a doprovázím Táborský chrámový sbor (sbormistři Zdeněk Nekl 1985 - 2002 listopad, Pavel Menhart 2002 prosinec - 2008 říjen, Helena Boučková listopad 2008 - dosud.) Sbor, jehož jsem i dramaturgem účinkuje při bohoslužbách a koncertech.
Moje první varhanní produkce společně s orchestrem a sborem byla v táborském kostele v roce 1963 při půlnoční Rybovce Hej mistře za řízení Josefa Harta. Varhanickou štafetu jsem tehdy převzal po varhaníkovi - primáři MUDr. Jiřím Hrdličkovi. S dirigentem panem Hartem jsem v kostele hrál se sborem řadu skladeb, např. Brixi Missa pastoralis, Gruber Missa in sancta Cecilia, Horák Missa Quinta, pastorální mše od Kemptra, Kníže, Grüber, Fibich Missa brevis, Bruckner Choralmesse, atd.


Po roce 1989 hraji i varhanní koncerty v Táboře, okolí, ale i v zahraničí (Francie, Německo, Rakousko). Na koncertech se mnou často účinkují - zpěvačky Karolína Bubleová Berková, Ludmila Peřinová, Hana Žvachtová (Keclíková), trumpetista Vladimír Rejlek z pražské AMU, flétnistka Jana Pavlatová a další sólisté zpěváci i instrumentalisté. Doprovázel jsem a hrál s dalšími táborskými i jinými pěveckými sbory a orchestry - např. táborským Bolechem, Jiindřichohradeckým symfonickým orchestrem, Vysokoškolským uměleckým souborem UK Praha, atd.

V roce 1997 jsem obdržel „Cenu města Tábora pro stálou aktivní angažovanost na kulturním poli města Tábora .

V případě potřeby Města Sezimovo Ústí hraji také v jejich obřadní síňi.
Tábor
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Ladislav Šotek
Mobil:+420 731 402 863
E-mail:ladislavsotek@volny.cz
Webové stránky:http://ladislavsotek.freepage.cz
Poznámka:Varhaník

Adresa

Tábor
Okres: Tábor

Kategorie

Umělec › Hudba