Přejít k hlavnímu obsahu

Festivia Chorus

Jsme komorní smíšený sbor, který sdružuje zpěváky z pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny. Vznikli jsme na konci roku 2004, kdy jsme uspořádali 1. adventní koncert ve Velké Lhotě. Vzhledem k místu vzniku jsme tehdy přijali název Komorní sbor Velká Lhota. Název byl změněn v květnu 2007 na nynější Festivia Chorus. Nový název je odvozen od latinského slova Festivitas, což znamená radost, vtipnost, humor, pohoda. V současné době máme 15 členů.

Zkoušíme pravidelně každou neděli od 17:30 do 19:30 hodin ve Velké Lhotě. Náš repertoár zahrnuje renesanční madrigaly, duchovní hudbu stejného období i mladší, spirituály, lidové písně... Výhodou je možnost využití instrumentálních schopností jednotlivých členů sboru, případně jeho stálých spolupracovníků - varhany, flétny, housle, kytara, rytmické a bicí nástroje atd. Základem našeho zpívání je však zpěv a capella (bez doprovodu), který je prubířským kamenem každého sboru. Komorní charakter našeho sdružení vyžaduje precizní přípravu každého zpěváka.

V srpnu 2005 jsme založili občanské sdružení Komorní sbor Velká Lhota, které nemá na starosti jen provozní záležitosti pěveckého sboru, ale také organizaci koncertní sezóny ve Velké Lhotě, které se věnuje především naše sbormistryně se svým manželem - prezidentem našeho sboru.

V září 2008 jsme natočili naše první profesionální CD s názvem Zpívání pro potěchu duše. V roce 2009 jsme participovali na natočení dalšího CD s názvem Koncert pro varhany, kde je zachycen zvuk památkově chráněných varhan z horního kostela Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě.

Naší zakládající sbormistryní je MgA. Jitka Čudlá, absolventka oboru dirigování sboru na JAMU v Brně (prof. Lubomír Mátl). Více viz stránka sbormistryně.

Za dobu našeho trvání jsme spoluúčinkovali s řadou známých osobností - byl to například nezapomenutelný Radovan Lukavský, Alfred Strejček a Jitka Molavcová, Ladislav Lakomý, basista Richard Novák, cimbálová muzika Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou...

Přátelíme se také s řadou našich sborových kamarádů, se kterými jsme uspořádali řadu výměnných koncertů - jmenujme například Hradecké komorní tucteto, PPS Mladost Brno, Alikvotní sbor Spektrum Praha, KPS Ambrosius Hradec Králové, Pifferaios z Lázní Bělohrad, Musica Cantabile (Dobersberg - Rakousko)...
Dačice
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Jitka Čudlá
E-mail:komorak@atlas.cz
Webové stránky:http://www.festivia.cz
Poznámka:zdroj www.festivia.cz

Adresa

Velká Lhota 25
Dačice 380 01
Okres: Jindřichův Hradec