Přejít k hlavnímu obsahu

Dana Křižovská

Výroba a prodej keramických výrobků.
Malšice
Životopis Začala jsem někdy v roce 1982, kdy totalitní režim v tomto oboru moc možností neposkytoval, a tak jsem se věnovala tomu, co tehdejší trh nabízel. Učila jsem se technice drhání, vyšívání, malování talířů, strojovému i ručnímu pletení, šití, výrobě tapisérií.

Byla jsem samouk a veškeré informace jsem čerpala z dostupných materiálů a publikací. Své výrobky jsem tehdy prezentovala na výstavě v KD v Soběslavi a myslím si, že v té době s úspěchem.

Po roce 1989, jsem se setkala s různými technikami, které jsem si rychle osvojila. Navštěvovala jsem náhodně kurzy drátkování, paličkování, pletení pedigem, decoupage, malování na hedvábí, tkaní na stavu, vyšívání rybími šupinami, aranžování suchých vazeb a další techniky. Ale asi to nebylo stále to pravé, ořechové.

…Až teprve před třemi lety jsem se zcela náhodou dostala k výrobě keramiky. Začala jsem navštěvovat kurz pod vedením lektorky Jany Povondrové, který dosud navštěvuji a stále objevuji nové možnosti v tomto oboru. Zajímavostí na mé práci je to, že nepoužívám při výrobě hrnčířský kruh, ale všechny nádoby jsou dělány z proužků (plátů) hlíny. V našem regionu se každý rok pořádají výstavy, které pro mne představují příležitost se prezentovat. Také se začíná pomalu rozvíjet spolupráce s galeriemi v Táboře a Českém Krumlově (Kovářství Otakar Kinzl). Protože má činnost je opravdu pestrá, nabízím Vám nahlédnutí do mé dlouholeté tvorby.

Motto:

„Ona tě jen zkouší, protože Ta pyšná, skromná, jemná a drsná, přítulná a zároveň odmítavá, tvárná a drobivá, nás vždy překvapí. Potrestá sebejisté a odmění pokoru, odevzdáš jí dřinu – vrátí ti krásu, nedbáš na ni, vychutná si tě, nechá si to pěkně až na pec, abys byla příště uctivější k dámě - hlíně.“
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Dana Křižovská
Telefon:+420 381 277 708
Mobil:+420 607 505 790
E-mail:dana.krizovska@centrum.cz
Webové stránky:http://www.keramikadk.unas.cz

Adresa

Malšice-Obora 26
Malšice 391 75
Okres: Tábor

Kategorie

Umělec › Výtvarné umění › umělecké řemeslo/užité umění