Přejít k hlavnímu obsahu

Třeboňský lázeňský symfonický orchestr

Založen před 45 lety původně při zdejší hudební škole několika nadšenými hudebníky - učitely této školy.

Původně komorní orchestr poprvé začal zkoušet v sále hudebky l. září 1959 . První vystoupení se uskutečnilo v aule třeboňského gymnasia dne l0. prosince téhož roku a orchestr zahrál Sibeliův Valse triste.

Další koncert byl pak v červenci 1960 na nádvoří třeboňského zámku a to již s několika dechovými nástroji. Jako sólista vystoupil prof. Josef Chuchro na viloncello. Dirigentem byl od l. koncertu jeden ze zakládajích učitelů a pozdější dlouholetý ředitel této školy Jaroslav Kohout, který vede tento orchestr až do dnešních dnů - již 50 let.

Další řada koncertů se konala tradičně na zámku - pokud bylo nepříznivé počasí, tak v městském divadle. Orchestr pokračoval i v tradici spolupráce s významnými sólisty, takže s ním vystoupili např. E.Haken, italský klavírista E. Riboli, Saša Večtomov a další. V současné době spolupracuje s českobudějovickou konzervatoří a doprovází posluchače vyšších ročníků. Stejně tak využívá těchto žáků i jako členů a tím jim umožňuje získávat potřebnou orchestrální praxi. Od roku l994 přesídlil do lázní Aurora, kde mu byly poskytnuty podmínky hodné profesionálních orchestrů t.j. archiv hudebnin a sklad hudebních nástrojů. Jedenkrát týdně mu byl vyhrazen koncertní sál ke zkoušení. Proto také od r. 2002 byl přejmenován na Třeboňský lázeňský symfonický orchestr.

Nyní má TLSO 47 řádných členů a plné symfonické obsazení. Pravidelně koncertuje v lázních Aurora a využívá pozvání ke koncertům i mimo naše město, často vystupuje v Rakousku a to zejména v partnerském městě Schrems. V roce 2004 oslavil 45 let trvání a to koncertem 16. června v koncertním sále lázní Aurora.
Třeboň
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Jaroslav Kohout
Mobil:+420 608 820 548
E-mail:jarosl.kohout@seznam.cz
Webové stránky:http://www.tlso.unas.cz

Adresa

Seifertova 1056
Třeboň 379 01
Okres: Jindřichův Hradec

Kategorie

Um. skupina › Hudební