Přejít k hlavnímu obsahu

Tomáš Vránek

Hudební vzdělání získal na pražské konzervatoři a hudební fakultě AMU. Na HAMU absolvoval i postgraduální kurz hudební teorie. V letech 1970-72 působil v operním orchestru Divadla F. X. Šaldy v Liberci, poté 8 let v orchestru činohry Divadla Na Vinohradech v Praze. Paralelně vyučoval v kratších úvazcích na ZUŠ (Liberec, Praha 10, Veselí nad Lužnicí) a na Konzervatoři pro slabozraké na Maltézském nám. v Praze 1. Od roku 1980 se věnuje pedagogické činnosti na plný úvazek: nejprve na Střední pedagogické škole v Soběslavi (5 let), dále na konzervatoři v Českých Budějovicích a zejména na katedře hudební výchovy PF JU tamtéž. Aktivního vztahu k hudbě se nikdy nevzdal: řadu sezón vypomáhal jako orchestrální hráč v opeře Jihočeského divadla i v Jihočeské komorní filharmonii. Nezanedbatelná je i dvě desítky let trvající spolupráce s Československým a později Českým rozhlasem. V posledních letech pracuje autorsky i jako dirigent s (nejen) chrámovými sbory v Českých Budějovicích, Veselí nad Lužnicí a Soběslavi.

Interpretační soutěže
Ocenění v interpretačních soutěžích získal v Markneukirchenu v Německu a ve Wloszakowicích v Polsku. Za provedení Rapsodie pro klarinet Emila Hlobila obdržel zvláštní cenu Českého hudebního fondu.

Hudební mládež
V letech 1980-85 založil a úspěšně řídil při SPgŠ v Soběslavi pobočku České Hudební Mládeže. V činnosti pro Hudební mládež pokračoval i za působení na katedře Hv PF JU v Českých Budějovicích. Jedno funkční období byl kooptován za člena ústředního výboru ČHM. Za práci s hudební mládeží obdržel diplom.

Skladatelská činnost
V roce 1968 se hudebně podílel jako autor a pianista na absolventském představení spolužáků z DAMU (J. Ornesta, P. Svojtky a D. Kolářové), komponovaném na poezii Ch. Morgensterna. Od roku 1975 spolupracoval téměř 20 let s pražským studiem Československého rozhlasu. Za tu dobu napsal hudbu ke 30 pohádkám a rozhlasovým hrám. Z této spolupráce vznikl i rozhlasový muzikál podle předlohy G. Včeličky Kavárna na hlavní třídě, který se dočkal řady repríz a píseň z něj zařadila do svého repertoiru i zpěvačka Nelly Gajerová. Pro Divadlo E. F. Buriana v Praze vznikla hudba ke hře A. Procházky Archanděl zlodějů, pro Malé divadlo v Českých Budějovicích hudba k pohádkovému představení S. Lichého. V českobudějovickém studiu Českého rozhlasu realizoval řadu úprav jihočeských lidových písní. Koncertantní polka pro tři klarinety a velký dechový orchestr získala třetí cenu ve skladatelské soutěži festivalu Kmochův Kolín (1991). Z poslední doby pochází dvě mše pro smíšené sbory, jedna na latinský text ordinaria, druhá na český text, s obligátní violou. Obě rozsáhlejší kompozice se dočkaly i několika koncertních provedení.

Publikační činnost
Mimo realizací hudební tvorby uvedených výše je autorem skript Anatomie improvizace (PF JU 1996) a Základy instrumentálního kontrapunktu, které, ač připraveny k vydání, nevyšly a autor chystá jejich převedení na webové stránky katedry Hv.
Veselí nad Lužnicí
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Tomáš Vránek
Mobil:+420 723 039 772
E-mail:vrantoma@pf.jcu.cz
Poznámka:Katedra hudební výchovy Jihočeské univerzity - hudební teorie, harmonie, hudební formy

Adresa

Čsl. armády 444
Veselí nad Lužnicí 391 81
Okres: Tábor

Kategorie

Teoretik/kritik › Hudba