Přejít k hlavnímu obsahu

Olga Volfová

Olga Volfová – malba

Olga Volfová se narodila v Písku a pochází z umělecké rodiny. Nejvíce ji ovlivnil její strýc - akademický malíř Miloslav Janků, který byl znám především jako malíř krajin, sklářský návrhář a vysokoškolský profesor. Již od svých čtyř let se Olga Volfová začala věnovat výtvarnému umění a postupně i kresbě a malbě.

V roce 2006 inspirovala Olgu Volfovou umělecká cesta do francouzského Carnacu, kde vytvořila cyklus kreseb nazvaný Menhiry. Po návštěvě gotické katedrály Chartres a Mont Saint Michel ve Francii vznikl obraz Gotika, ke kterému záhy přidala obraz Renesance.

Mezi její stěžejní díla patří cyklus olejomaleb Poemila. Název Poemila označuje výraz pro její malebnou poezii. V soukromém ateliéru Olgy Volfové v Litovli vznikl v roce 2007 cyklus pěti obrazů Erotika.

V roce 2007 si tvorby Olgy Volfové povšiml významný český surrealista, výtvarník, kolážista a spisovatel Ivo Medek Kopaninský, kterého její tvorba velmi zaujala, a to především kompozicemi a poetickým technickým vyjádřením. Nadchl ho především cyklus olejomaleb Poemila a kresby z cyklu Menhiry, a proto ji přizval k projektu Autoportrét v českém umění 20. a 21. století. Výstavu děl pořádala Alšova Jihočeská galerie na zámku Hluboká nad Vltavou ve spolupráci s Galerií moderního umění v Hradci Králové.

Silnou motivací pro vznik obrazů Olgy Volfové vždy byly cesty do zahraničí. Olga Volfová výtvarně úspěšně působila v Polsku, kam byla pozvána v roce 2007 na významný mezinárodní malířský plenér XVII. Impresje Mikołowskie, kterého se zúčastnila celá řada významných zahraničních umělců, z nichž mnozí se stali přáteli Olgy Volfové a příznivci jejího díla. Setkání s předními polskými umělci bylo pro Olgu velmi působivé, nejen po profesní stránce, ale také po stránce lidské. Na tomto plenéru vzniklo několik jejích obrazů, které společně s ostatními umělci - Stanisławem Tabiszem, Zigmundem Brachmańskim, Sabinou Lonty a dalšími, vystavovala v letech 2007-2008 v Polsku, Holandsku, Čechách a na Slovensku.

V roce 2009 navštívila Nizozemsko, kde vznikl cyklus obrazů zachycující přístavy, lodě, typickou nizozemskou  architekturu, místní pláže a jiné přírodní scenérie.

Během cesty na Maltu v roce 2010 vytvořila obrazy inspirované zejména loděmi, místní krajinou i architekturou.

Jednou z umělecky nejvíce inspirativních cest se stala pro tvorbu Olgy Volfové cesta po Západní Austrálii v roce 2010. Austrálie na Olgu Volfovou hluboce zapůsobila svou jedinečnou atmosférou - neskutečné ticho v poušti, dosud neobjevené scenérie divoké přírody včetně tropů, nespoutaný oceán, neobvyklá divoká zvířata, nejvyšší stromy světa, originální aboriginská kultura a původní náboženství. Na této cestě vznikly obrazy Poušť Pinnacles a Wave Rock.


V roce 2012 navštívila Olga Volfová francouzskou Provence, kde vznikl cyklus jejích kreseb a maleb. Inspirovala ji především návštěva duchovního místa Lourdes, putování po Grand Canyon du Verdon, Azurovém pobřeží, národním parku Mercantour, Alpách, Jižní Francii, Grasse a dalších míst.

V roce 2013 a 2014 dále navštívila Portugalsko - Algarve, ale také Lisabon, duchovní místo Fatimu, a také Gibraltar. Velkou inspirací pro ni byly divoké útesy a Atlantský oceán. Z těchto cest vznikly obrazy Útesy Ponta da Piedade, a také Útesy západního pobřeží Algarve.

Velkou pozornost věnovala Olga Volfová rovněž české a moravské krajinomalbě. Její působivé obrazy zachytily Vysočinu, Jeseníky a další malebná místa České republiky.

Olga Volfová se věnuje rovněž portrétové malbě. Mezi její nejznámější díla patří např. obraz Stáří, Indián, Stará dáma, Čertova nevěsta a další.


Obrazy Olgy Volfové najdeme v galeriích a v soukromých sbírkách v Polsku, Holandsku, USA, Austrálii, Venezuele, na Slovensku a v České republice.

Zdroj: http://www.olgavolfova.cz/biografie/

&nbsp,
Dačice
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Olga Volfová
Mobil:+420 732 884 065
E-mail:olga@olgavolfova.cz
Webové stránky:http://www.olgavolfova.cz

Adresa

Dolní Radíkov 32
Dačice 380 01
Okres: Jindřichův Hradec

Kategorie

Umělec › Výtvarné umění
Umělec › Výtvarné umění › malba