Přejít k hlavnímu obsahu

Emil Bok

Emil Bok si nepotrpěl na hlučná, pateticky rozmáchlá gesta. Stejně i jeho poezie skýtala formu ztišené meditativní a kontemplující lyriky, se spodními proudy tušené erotiky. Reflektovala niterné pocity stárnoucího muže, vědoucího a léty zmoudřelého životními zkušenostmi.

Nejspíš jako pandán literární činnosti, uplatňoval i své výtvarné nadání, tvorbou koláží. Vesměs vtipnými , ozvláštněnými suchým humorem britského , neprvoplánového typu.

V roce 1987 odešel na penzi, ale přesto jsme spolu stále zůstávali v čilém písemném kontaktu a posílal mi své aktuální počiny, posléze již vydávané oficiálně, a novoroční rozmarné „péefky“. Občas se přijel i na bechyňskou školu podívat, popovídat se všemi. Stejně činorodě se podílel na kulturním kvasu v Táboře, vystavoval koláže, míval autorská čtení.

Žel, vposledku jeho ohlasy zřídly. V dopisech proplétal posmutnělý tón stesku , jak jej soužila zákeřná těžká choroba. Nakonec jí podlehl a neslitovný osud mu vybral los. Emil Bok 9. července 2007 se tiše, po svém zvyku, odmlčel natrvalo. Odešel všestranně nadaný umělec, kolega, přítel a výtečný společník. Dobrý člověk. Vzpomeňme si. A vzpomínejme. Třeba slovy jeho vlastního epitafu: „Moje duše odešla, moje láska zůstala s vámi.“
Biografie a tvorba:

Emil Bok se narodil 12. října 1925 v Užhorodu / Podkarpatská Rus/, ale od mládí vyrůstal ve Valašském Meziříčí. Po maturitě odešel do Prahy, kde působil jako vysokoškolský pedagog. Čistky a nástup tzv. „normalizace“ jej přinutily školu opustit. Zbytek života pak domovsky dlel i s rodinou v jihočeském Táboře, učil na SPŠ keramické v Bechyni.

Poezie jej uhranula už jako jinocha pubertou stiženého a své první veršotepecké pokusy publikoval v rozmanitých časopisech pro mládež. Teprve po více než třiceti letech, v roce 1998, se Emil Bok odhodlal k oficiálnímu autorskému debutu. Následná tvůrčí žeň přinesla celkem pět sbírek veršů. Bokova křehká poetika, typická niterným ponorem a hloubkou zralého prožitku , nalézala postupně širšího ohlasu i v širší veřejnosti. Patrně nikoliv jen náhodou zmínil šéfredaktor slezského literárního magazínu Weles M. Chocholatý sbírku Jedy blaženosti v anketě mezi třemi nejvýraznějšími knihami roku 2005…

Kromě toho se Bok účastnil literárních soutěží, namátkou Šrámkova Sobotka, průběžně publikoval v Literárních novinách, měsíčníku Alternativa, v Tvaru . Čas od času vystavoval i své koláže. /Tábor, Bechyně/.
Vydané sbírky:

Zima s rybími prsty, Velarium, České Budějovice, 1998

Prérie, MaPa, Brno, 2001

Zahrady , Zahrada, Tábor, 2002

Jedy blaženosti , Petrov, Brno 2005

Šimonka , Trigon Praha , 2006

Více z tvorby Emila Boka lze hledat, např. i na webových stránkách Totem. cz, Anonympoet. hitech. cz
Tábor
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Emil Bok
Webové stránky:http://www.blisty.cz/2007/8/6/art35681.html

Adresa

Tábor 390 03
Okres: Tábor

Kategorie

Umělec › Literatura