Přejít k hlavnímu obsahu

Malý Furiant

MALÝ FURIANT,dětský folklorní soubor, byl založen v listopadu roku 1988 v Českých Budějovicích. Navštěvuje jej kolem 60 členů ve věku od 5 do 19 let. Pod vedením umělecké vedoucí, paní Jiřiny Štochlové, zpracovává nejen lidové písně a tance z jižních Čech, ale také taneční hry, říkadla a lidové zvyky této oblasti. Při prohlížení kroniky by člověk podlehl pokušení říci, že se jedná o reprezentační soubor. Vždyť kromě účinkování v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Francii si jej zvou pořadatelé i na akce spojené s návštěvami význačných zahraničních hostů, mezinárodní i národní přehlídky, vernisáže, sympozia, klubové akce a jiné.

Repertoár ale přímo předurčuje účinkování na takových akcích, jako jsou masopusty a mikulášské či vánoční pořady. Ročně je to v průměru 30 vystoupení.

K této aktivitě je třeba připojit i letní prázdninové tábory nebo víkendová soustředění. Za dobu své existence se v Malém Furiantu vystřídalo více jak 250 dětí. Je i pár takových, kteří vydrželi do současnosti.

Lidová muzika je tvořena převážně dětmi a mladými muzikanty. Ti ovládají hru na housle, klarinet, violu, kontrabas, flétnu a v neposlední řadě také na typicky jihočeský nástroj, jako jsou dudy. Jarmareční písně ale mnohem lépe znějí v podání harmoniky, proto ani tento nástroj není opomíjen.

Je předpoklad, že děti si lásku k folkloru ponesou celým životem a budou ji předávat mladším kolegům a svým dětem. Tím podvědomě realizují přání zakladatelů souboru Malý Furiant – předávat bohatství minulosti dalším generacím.

/zdroj:http://www.malyfuriant.wz.cz/

České Budějovice
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Jiřina Štochlová
Mobil:+420 723 356 899
E-mail:malyfuriant@seznam.cz
Webové stránky:http://www.malyfuriant.wz.cz

Adresa

Puklicova 20
České Budějovice 370 01
Okres: České Budějovice

Kategorie

Um. skupina › Hudební
Um. skupina › Hudební › folklór