Přejít k hlavnímu obsahu

h.USA

Čekobudějovická grungeová skupina, která už řadu let patří mezi stálice tohoto hudebního stylu.

Kapela vzniká kolem roku 1998, kdy Czert opouští formaci Prašivá stařena. Zakládá něco mezi Sonic youth, Bush. Hodně vazeb a sloky posazené na base o tu se stará další veterán a to Ivosh.

Přesný název neznám, ale po čase se těleso přejmenovává na Jamboujet a to je myslím tak rok 2000, velmi přelomové období pro oba grungemani, o buben se jim stará MR. Ládís. Kapela se velmi rychle vyhrává, seznamuje se z jihočeským publikem, prostě to šlape.

Rok 2002 Pan Bjelma nahrazuje MR. Ladíse a je to znát, Bjelmovo rychlé ruce a technika hry je někde úplně jinde, takto složená kapela natáčí debutové album s názvem h.USA. Album je kritikou vyneseno do nebes a kluci si začínají užívat rock and roll se vším všudy. Po nespočetných veselicích se Bjelmovo černé metalové srdce ozve a kapelu opouští ke své domovině a to Rites of Pain. Czert s Ivoshem však rozhazují sítě po jihočeské metropoli a zanedlouho už mají bubeníka.

Je jím Hanz, píše se rok 2004, kapela si ponechává název a začínají se dělat nové písničky. Po určité době a slabém zvuku na podiu přichází 2. kytarista Kosmi, je to poprvé oficiální, druhý kytarista kapely. Kapela natáčí druhé album a to v Praze. Na albu jsou zaznamenány velmi silné písničky jako třeba: Marry X Mass a Děvka. Album se však kapele po zvukové stránce moc nelíbí, a proto po brzké době natáčínové album - Mezi/minami. Po natočení se kapela loučí s Kosmim a nahrazuje ho Kráťa.

Rok 2006. Kapela se rozjíždí po České republice nabízet právě zmiňované album Mezi/minami. Má veliký úspěch na soutěži Múza 2006 Pod Lampu v Plzni, vyhrává druhé místo a s tím pobyt se vším všudy v Domažlicích ve studiu. Zde nahrávají 3 písně a to poprvé live a rozhodnou se ho přilepit jako bonus k albu Mezi/minami. Kapela zkouší s velikou nadějí svěřit své dítě vydavateli Cecek records s tím, že teďka už je to tady, už konečně výpověď v práci, na plastice se zapsat jako budoucí čekatel na transplantaci jater a jedem. A však tento havlíčkobrodský Cecek netekl a kapela se rozhodla s vydavatelstvím na dobro rozvázat pomyslnou smlouvu. A do budoucna si říct, že cecky už jedině dva.

V roce 2008 kapela šahá hluboko do kapes s nápadem natočit pořádnou desku. Vybírají si opět domažlické studio Franc Kavkaz. Po natočení dochází opět k revoluci. Na postu bubenika Hanze střídá Bjelma a do řad h.USA se připojuje také třetí kytarista Danhill. K definitivní tlakové vlně linoucí se z podia určené k zabíjení. V tomto složení kapela objíždí města po ČR.

Rok 2009 a na jaře odchází kytarista Kráťa z pracovního vytížení a tak kapela zůstává ve dvou kytarách. Dokoupili se další krabičky do sestavičky k dokonalejšímu zvuku a kapela zase objíždí hudebně likvidovat města a městečka ČR. (zdroj:http://www.mcfabrika.cz/h-usa.html)
České Budějovice
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:Hanz
Mobil:+420 721 718 432
E-mail:columbia@post.cz
Webové stránky:http://www.bandzone.cz/husa1

Adresa

České Budějovice 370 01
Okres: České Budějovice

Kategorie

Um. skupina › Hudební › grundge
Um. skupina › Hudební › akustická hudba