Přejít k hlavnímu obsahu

David Jan Žák

* 17. 2. 1971 v Prachaticích.
Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (1989 – 1995), obor český jazyk - literatura a výtvarná výchova. Docházel do pěti semestrového semináře Film – video, kde pod vedením filmového teoretika Borise Jachnina natočil dva hrané filmy. Během studií prošel ateliéry sochaře prof. Karla Hyliše, ak. mal. Romana Kubičky, u něhož i diplomoval svými figurativními malbami, a ak. mal. Miroslava Konráda.
Živil se jako novinář, dnes je učitelem na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích, kde vede hodiny výtvarné výchovy a semináře tvůrčího psaní. Časopisecky publikoval v Iniciálách, Tvorbě, Tvaru, Labyrintu, Literárním měsíčníku, Souvislostech, Hostu, Welesu, RevíMítinku, Obratníku a v regionálním tisku.
Je členem umělecké skupiny Imbecilních realistů a stupidistů a byl jedním z hlavních protagonistů imbecilně realistického divadélka Karel, kde působil jako herec, zpěvák a dramatik. Společně se spisovatelem Jiřím Hájíčkem založil roku 2004 Českobudějovickou literární buňku, která sdružuje básníky a spisovatele z celých jižních Čech. Své obrazy prezentoval na samostatných i kolektivních domácích a zahraničních výstavách.
Vydal dosud pět sbírek poezie, jednu prózu – Axe Africa (Labyrint). Na podzim vyjde román – mystický krimithriller ze Šumavy – Ticho (Labyrint). Básně byly přeloženy do francouzštiny, němčiny, ruštiny a polštiny.
Byl zařazen do Antologie de la poésie tcheque contemporaine 1945 – 2000,
kterou vydalo pařížské nakladatelství Gallimard roku 2002 a jejím editorem byl Petr Král.
Užívá malířské techniky - tempera, akryl, kreslířské techniky - perokresba, akvarel, pastel
České Budějovice
Životopis
Fotografie

Informace o subjektu

Kontaktní informace

Telefon:David Jan Žák
Mobil:+420 608 652 898
E-mail:david@davidjanzak.cz
Webové stránky:http://www.davidjanzak.cz
Poznámka:básník, prozaik a výtvarník

Adresa

Loucká 4
České Budějovice 370 01
Okres: České Budějovice

Kategorie

Umělec › Výtvarné umění
Umělec › Literatura